Friday, 18 May 2012

Litteratur etter 1980

Den siste tiden har vi i norsktimene arbeidet med litteratur fra tiden etter 1980. Vi har lest både romanen Kjærlighet av Hanne Ørstavik (1997), og korte tekstutdrag som står i læreboken. Klassen ble også delt inn parvis, og alle parene fikk tildelt en tekst som sto i boken. Denne teksten skulle parene jobbe med, og framføre arbeidet for klassen.

Jeg kom på gruppe med Morten Mehus, og vi fikk tildelt prosateksten "Ølgjer Bjørnsson var innadvendt". Dette er et utdrag fra romanen Vi har så korte armer, skrevet av Olaug Nilssen, utgitt i 2002. Utdraget handler om to personer, Ølgjer og Styrkar, som møtes på Torgallmenningen i Bergen. Hele utdraget handler om møtet mellom dem, og hva som skjer når de møtes.

Teksten er spesiell og surrealistisk, og vi tror at handlingen veksler mellom å være konkret og surrealistisk. Den har både med realistiske skildringer, og urealistiske tankefulle sidesprang. Vi tror at deler av handlingen foregår som en mental forestilling, der teksten beskriver hva personene ser for seg, eller hvordan stemningen føles. Det brukes som sagt realistiske skildringer, men også overdrevne overdrivelser for å få frem poeng. Et eksempel på dette er beskrivelsen av Styrkar. Han virker som en veldig spesiell person, som ikke helt har tilpasset seg bylivet. For å beskrive han, brukes skildringer som kan være realistiske, blant annet at han har med seg en sekk som kan gjøres om til en krakk, og at han har tykke sokker, fjellstøvler og rød anorakk. Men det står også at han skyter på byduene med hagle, og at han vokser og blir like stor som kjøpesenteret Galleriet.

Vi tenker at temaet i teksten er motsetning mellom by og land. Det handler om personer som kommer fra landet, og som har flyttet til byen. Ølgjer har klart å tilpasse seg bylivet, men Styrkar skiller seg veldig ut i forhold til andre folk i Bergen. Det er en typisk modernistisk prosa, med sitater, allusjoner og tekstbiter fra andre verk. Det blir fortalt i 3. person, med fokus på Ølgjer. Vi får innsikt i det han tenker. Men det er også små stikk av synsvinkel fra noen andre, kanskje noen jenter som sitter og følger med. Det veksler mellom nåtid og fortid, og det er hele tiden overganger mellom ytre og indre plan, mellom fantasi og virkelighet.

Teksten er skrevet av Olaug Nilssen, som ble født i 1977 i Førde, og nå bosatt i Bergen. Hun skriver på nynorsk, og debuterte i 1998 med romanen Innestengt i udyr. Hun har gitt ut romaner, barnebok, essay, biografi og flere drama. En roman hun har skrevet, Få meg på, for faen (2005), ble filmatisert i 2011.

Jeg syntes at teksten vi skulle lese var veldig spesiell. Den skiller seg ut fra andre tekster jeg har lest. Personlig foretrekker jeg vanligvis mer tradisjonelle forfatterformer, men det var interessant å prøve å lese noe som jeg opplevde som veldig spesielt.

Olaug Nilssen

No comments:

Post a Comment